Faktaa ja fiktiota konesaumakatoista

konesaumakatto

Ajattelin kirjoittaa nyt muutamia faktoja joiden lähteenä on käytetty Rakennustieto Oy:n RT-korttia vuodelta 2014. Kortistoa käytetään esimerkiksi rakennussuunnittelussa tai vaikkapa oikeudessa jos lähdetään vääntämään rakenteen oikeellisuudesta. RT-kortisto on vain ohjeellinen mutta koska rakentamismääräyskokoelma eli laki antaa melko ympäripyöreitä määräyksiä kuten “tulee käyttää hyväksi havaittuja ja toimivia työtapoja”, on RT-kortisto useissa tapauksissa ainoa kirjallinen lähde josta lähteä niitä hyviä rakennustapoja hakemaan. Käytännössä RT kortin mukainen rakenne on oikein tehty, mutta myös muunkinlainen rakenne voi sitä olla, nämä eivät ole niin mustavalkoisia asioita. Kuitenkin internet ja Esson baari on täynnä joka-alan asiantuntijoita jotka innokkaasti kertovat mitä “laki” sanoo yms.  Alla kuitenkin jotain johonkin perustuvaa faktaakin.

Väite 1. Konesaumakaton alla tarvitaan aina aluskate

Ei tarvita. Yleensä ja lähestulkoon aina aluskate on järkevää asentaa (huom. oikein) mutta se ei ole pakollinen kuten monet väittävät. Oikein suunniteltuna rakenne saadaan ihan hyvän rakennustavan mukaan toteuttaa myös ilman. Lainaus RT-kortista 85-11158 vuodelta 2014:

Mahdollinen aluskatteen pois jättäminen edellyttää suunnitte-
lussa arviointia ottaen huomioon
• katon jyrkkyys
• alapuolisen tilan käyttötarkoitus
• yläpohjan lämmöneristävyys, ilmatiiviys, tuulettuvuus
• mahdolliset padotustilanteet vesikatolla (lumi ja jää)
• elinkaari
• avoin tuulettuva käyttöullakko
• korjausrakentamisen erityistarpeet

Kuten aikaisemmin mainitsin, rakentamismääräyksissä on yksittäisiä rakenteita käsitelty hyvin suppeasti, yleisluontoisesti tai ei lainkaan. Aluskatteesta löytyy kuitenkin yllättävänkin pitkä teksti joka on alla kokonaisuudessaan lainattuna. Tämän painavampaa tekstiä aluskatteen vapaaehtoisuudesta konesaumakatteella ei ole. Case closed.

Jos käytetään limisaumattua katetta ilman tiivistettyjä saumoja (esim. kattotiili, muotolevy), alapuoliset rakenteet suojataan veden pois johtavalla aluskatteella. Aluskatteen limitykset, liittymät ja lävistyksien tiivistykset tehdään siten, että aluskate johtaa sitä pitkin valuvat vedet riittävän pitkälle ulkoseinälinjan ulkopuolelle. Aluskate sijoitetaan siten, että sen ja varsinaisen katteen väliin muodostuu riittävästi tuulettuva tuuletusväli. Konesaumatun tai muutoin tiiviiksi saumatun peltikaton alapuolella käytetään aluskatetta tai kosteutta sitovaa alusrakennetta kuten yhtenäistä ruodelaudoitusta

Suomen rakentamismääräyskokoelma, osa C2 1998Väite 2. Konesaumakattoa ei saa asentaa suoraan huovan päälle (ilman tuuletusrakoa)

Kyllä saa, ja kuten olen aiemmin maininnutkin se on jopa yleinen tapa suuremmissa uudisrakennuksissa. Eikä häiritse enää herkimpiä niin pahasti sateen ropina ja pellin paukkuminen myrskyllä kun on bitumikermi välissä. Tietenkin tämä kuten muutkin tavat toteuttaa katto vaativat omat suunnitelmansa. Kermin tulee olla pintasirotteeton ja polyesteri runkoinen.

Nyt huomioikaa että kyseessä on erikoisratkaisu uudiskohteessa, tai saneerauskohteessa jossa koko kattopohja on uusittu. Konesaumakattoa ei pidä asentaa suoraan vanhan huopakaton päälle ilman tuuletusrimoja.

Miniväite 3. Aluskatteen ja pellin väliset korotusrimat on oltava vähintään 50 mm

Ei tarvitse olla kuin 22 mm. Se riittää hyvin ja käytännössä olen nähnyt kuinka aluskatteen ja pellin väliin jää silti ainakin 50 mm rako aluskatteen roikkuessa oikeaoppisesti “pussilla”.

Lisää tekninen kysymyksesi saumatuista peltikatoista!

Lisäilen varmaan yllä olevan kaltaisia väitteitä myöhemmin lisääkin. Tämän artikkelin kommentointi osio voisi kuitenkin olla hyvä osio teknisille kysymyksille liittyen erityisesti konesaumakattoon ja siihen liittyviin rakenteisiin. Etsin sitten kysymyksiin vastaukset jostain ohjeistosta / määräyksistä enkä omasta päästäni.

Be the first to comment on "Faktaa ja fiktiota konesaumakatoista"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Laskutoimituksella varmistetaan että olet ihminen. * Tarkistusnumero on vanhentunut. Lataa uudelleen viereisistä nuolista.