Peltikaton alusrakenteet

Nyt luvassa näillekin sivuille jotakin uutta ja varmasti kiinnostavaa. Moni on kysellyt onnistuuko kattoremontin tekeminen itse. Tottahan toki se onnistuu! Näillä sivuilla kerron kuinka. Ensimmäisessä osassa tehdään alusrakenteet uudelle katolle joka voi olla joko konesaumattu peltikatto tai jokin profiilikate esim. konesauma jäljitelmä Classic tai jokin tiilikuvioinen peltikate. Kunnollisille pohjille voi sitten ammattilainen tulla asentamaan vesikatteen tai sitten asennat senkin itse!

Otin kesällä muutamia kuvia tätä opasta silmällä pitäen.Kuvia olisi tietysti saanut olla enemmän ja parempia mutta yritetään näillä.

Tällä sivulla kerron kuinka tehdä pohjatyöt itse. Sen jälkeen voit pyytää paikalle peltisepän tekemään uuden peltikaton, tai voit hankkia vain tarvikkeet ja jatkaa edelleen itse!
HUOM! Jos vanha kattosi on huopakatto siihen on oma ohjeensa peltikatto vanhan huopakaton päälle.
Ohjeet pellitykseen tulee omalle sivulleen myöhemmin.Opaskirja kattoremontin tekijälle tai teettäjälle

Jokaiselle joka aikoo tehdä kattoremontin, tai vaikka teettäisi sen vieraalla, suosittelen aina hankittavaksi tätä kirjaa (tämän sivuston läpi selaamisen  lisäksi). Opus antaa hyvät perustiedot vesikatoista, ja vaikka toimisit vain työn tilaajan ei varmasti ole pahitteeksi olla perillä katon rakenteista. Osaat silloin paremmin valvoa urakoitsijan toimintaa katollasi.

Kattoremontin alkuvalmistelut

Tee tai vuokraa telineet. Räystäs saisi olla noin vyötärön – rinnan korkeudella kun seisot telineillä. Varaa työnaikaiseen peittämiseen hyviä pressuja. Kaikenlaiset hihnat, liinat, narut ja rautalangan pätkät ovat hyödyksi monessa hommassa kun katolla työskennellään.
Jos katto on jyrkkä niin muista myös putoamissuojaimet! Niiden käyttöönkin taidan kirjoittaa joskus oman oppaansa.

Vanhan katon purku

aluskate ruoteet purku

Vanha katto pitää ensiksi purkaa. Tässä tapauksessa oletetaan että kyseessä on peltikatto. Huopakaton päälle rakentamiseen löytyy näiltä sivuilta omat ohjeet. Jotkin ovat sitä mieltä että peltikatonkin päälle voi tehdä uuden peltikaton. No, tietysti voi mutta ei purkamisessa ja uusien pohjien teossa niin kauhea työ ole etteikö sitä kannattaisi tehdä.

Ensin siis puretaan vanha kate. Purku kannattaa tehdä vähän kerrassaan, ja samalla tehdä jo uutta aluslaudoitusta ja levittää aluskatetta. Näin sateen sattuessa sinulla on katolla vain pieni siivu avonaista kattoa joka on helppo peittää. Et tarvitse välttämättä edes pressuja vaan voit peittää aukon rullamaalla perässä tulevia aluskate rullia niin paljojn auki että ne yltävät vanhan pellin päälle! Kuva selvittää ehkä mitä tarkoitan, se on vain sikäli hassusta kohtaa että aluskate on loppunut. Normaalisti tuossa aukon reunalla olisivat aluskaterullat.

Aloita purkaminen katon reunasta (luonnollisesti). Pura vanhaa katto vaikkapa 5 metrin matkalta. Tästä tulee varmasti paljon palautetta mutta mielestäni vanhat ruoteet voi ja kannattaa jättää paikoilleen. Niiden päällä on vain niin helppo liikkua!Aluskate ja tuuletusrimat

Peltikaton alle asennetaan aina aluskate. Kun olet saanut katon aluskatteelle niin voit huokaista helpotuksesta, talosi on nyt sateelta suojassa.

Mikäli vanhat ruoteet jäävät paikoilleen täytyy ensimmäiset korokerimat asentaa jo nyt. Aluskate ei toimi oikein suoraan ruoteiden päällä. Naulaa siis 30 – 50 mm soirot ruoteiden päälle kattotuolien kohdille, ja ensimmäinen aivan katon reunaan. Nyt voit aloittaa aluskatteen asentamisen. Aluskate rullia kannattaa varata niin monta että ne riittävät oikein (300mm) limitettynä räystäältä harjalle. Aluskate on melko edullista.

Aloita räystäältä. Nido aluskatteen reuna reunimmaiseen korokerimaan. HUOM. Asentaminen aloitetaan noin 200 mm seinälinjasta, aluskatetta ei viedä räystään reunaan saakka! Huomioi myös että asennat katteen liukas/kiiltävä puoli ylöspäin.

Nido seuraavien rullien reunat samalla lailla, muista limitys. Viimeinen rulla niin että aluskate päättyy 300 mm ennen harjaa. Ja nyt vain järjestyksessä rullailemaan katetta seuraaville rimoille. Älä kiristä katetta liian kireälle. Käytä nitojaa apuna väliaikaiseen kiinnitykseen. Tietysti nidot vain rimojen kohdilta!

Kun olet peittänyt kattoa noin 5 metriä aluskatteella naulaa korokerimojen päälle toiset samanlaiset tuuletusta varten. Aluskate jää siis näiden kahden riman väliin. 30 mm rimat ovat ok, 50 mm paremmat.

Piiput yms. läpiviennit ovat hankalia mutta kyllä sinä niistäkin selviät. Aikaa, kärsivällisyyttä ja hyvää teippiä vaaditaan paljon. Läpiviennin ympärys rakennetaan irtopaloista jotka ulottuvat riittävästi yhtenäisen aluskatteen päälle. Toisin sanoen menevät piipun viereisten tuuletusrimojen yli. Nosta katetta piippua vasten reilusti! Tähän työvaiheeseen kannattaa oikeasti panostaa eikä fuskata yhtään!

Aluskatteen loppuessa uusi rulla aloitetaan edellisen korokeriman takaa. Kuvan tapauksessakin niin tehtiin vaikkei siltä näytä. Ruoteiden päät eivät ole vielä naulattu kiinni ja katteen sai vietyä niiden alle ja siten riman yli.

Harja siis jätettiin vielä äsken auki. Se peitetään viimeisenä niin että kate tulee ylempien tuuletusrimojen PÄÄLLE. Näin harjalle tulee toimiva tuuletus. Harjan katteen voi laittaa myös ruoteiden päälle, tuuletus eikun paranee.

aluskate harjalla

Ruoteet eli aluslaudoitus

Tämä on aika simppeliä pyssyllä paukuttelua. Varaa ruodelaudoiksi 25 – 32 mm lautaa, riippuen kattotuolien välistä. Pidemmälle välille siis luonnollisesti paksumpi lauta.

Aloita laudoitus räystäältä niin sinulla on jalkojesi alla sen jälkeen koko ajan laudoitus kun etenet harjalle. Älä jatka samalla tuella vierekkäisiä lautoja, äläkä mielellään joka toistakaan kuten kuvassa… Laudat aina täysinäinen kantti ylöspäin! Naulaa jokaiselta tuelta kahdella kuumasinkityllä 70 mm naulalla. Sopiva lautojen väli on 50 – 75 mm konesaumakatolle ja lukkopontti jäljitelmille. Tiilikuvioiselle valmistajan ohjeiden mukaan!

Räystäät, harja ja piippujen ympärykset laudoitetaan umpeen (reilulta alalta). Myös mahdollisten lumiesteiden kohdat on hyväksi laittaa umpeen, ei välttämätöntä varsinkin jos on käytetty 50mm ruodeväliä. Jos katteeksi tulee konesaumakatto on tärkeää että harja tehdään teräväksi, toisin sanoen kummankin lappeen ylimpien lautojen reuna täytyy ajaa viistoksi. Terävä harja tarvitaan kun peltiseppä (tai sinä itse) saumaa harjan.

Kun harja on laudoitettu umpeen voit asentaa sen päälle aluskatteen niin että se yltää molemmilla lappeilla reilusti ruoteiden alla olevan aluskatteen päälle. Nyt harjalla on varmasti toimiva tuuletus!

Yhteenveto kattoremontin pohjatöistä

  •  Kunnon telineet ainakin toiselle lappeelle.
  •  Pressuja ja sidonta tarvikkeita peittelyyn.
  •  Ainakin neljä rullaa peltikatolle tarkoitettua aluskatetta.
  •  Reilusti puutavaraa: 25 – 32 mm raakalautaa, 30 mm rimaa (tai 50×50.)
  •  Kuumasinkityt naulat.
  •  Ruode väli mielellään 50 mm.
  •  Varo rei’ittämästä uutta aluskatetta!

Kysykää ja kommentoikaa rohkeasti niin saadaan kattoremonttioppaasta parempi ja esille erilaisia kattoremontti kohteita ja erikoistilanteita.

Be the first to comment on "Peltikaton alusrakenteet"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Laskutoimituksella varmistetaan että olet ihminen. * Tarkistusnumero on vanhentunut. Lataa uudelleen viereisistä nuolista.