Peltikatto huopakaton päälle

Peltikatto, myös konesauma sellainen, voidaan hyvin asentaa myös vanhan huopakaton päälle. Vanha huopakate toimii tällöin aluskatteena.

Tarkista ensin vanhan katon ja huopakatteen kunto

Edellytys vanhan huopakaton hyödyntämiselle aluskatteena on luonnolisesti että se on ehjä. Jos vanhassa huopakatteessa epäilleen olleen vuotoja on vähintäänkin niiltä kohdilta syytä poistaa huopaa ja tarkistaa aluslaudoituksen kunto ja mahdolliset kosteusvauriot. Jos huopakatto on yleisesti ottaen hyvässä kunnossa, voidaan avatut kohdat paikata ja tehdä peltikatto edelleen suoraan huovan päälle. Jos taas katolla kävellessä katto painuu jalan alla, tai huopa on erityisen huonossa kunnossa, on vanha katto syytä purkaa kattotuoleihin saakka. Samalla päästään tarkistamaan eristyksen kunto.Peltikate vanhan huopakatteen päälle

Tässä vaiheessa huopakatto on siis tarkastettu ja puhdistettu. Poista seuraavaksi räystäältä huopaa noin puolen metrin leveydeltä, niin että saat poistetuksi pari lautaa räystäältä. Ei kuitenkaan alinta. Laudat poistetaan siksi että peltikaton alle saadaan toimiva tuuletus räystäältä räystäälle.

Seuraavaksi vanhalle huopakatolle tehdään pystykoolaus ja aluslaudoitus. Pystyyn, räystäältä harjalle, naulataan rimat esim. 30 x 50 mm tai vielä mieluummin 50 x 50. Näiden tehtävänä on varmistaa edellä mainittu räystäältä räystäälle tuuletus. Tässä vaiheessa katon painumat on helppo oikaista tasaamalla tuuletusrimat samaan tasoon linjalangan ja puukiilojen avulla. Varmista että rimat kiinnittyvät kuitenkin kunnolla alustaan!

Näiden tuuletusrimojen päälle tehdään sitten aivan normaalisti peltikaton aluslaudoitus. Umpeen laudoitetaan räystäät, päädyt ja savupiipun ja muiden läpivientien ympärykset. Mikäli katteeksi tulee konesauma tai vastaava jäljitelmä esim. Classic muille osille laudoitus tehdään jättäen lautojen väliin 50 – 70 mm rako. Harjalla ruodelautojen tulee muodostaa terävä kulma, ei siis saa jäädä V:n mallista rakoa!

Tiilikuvio yms. profiilikatteiden tapauksessa noudata ruodejaossa valmistajan ohjeita!

10 Comments on "Peltikatto huopakaton päälle"

 1. Jukka Annala | 25.5.2014 at 17.52 | Vastaa

  Oikeen lovilalla katoilla voidaan tehdä myös niin, että kun on huopakate niin konesuuma tai classik asennetaann heti huovan päälle. Näin ollen ei jää tuuletustilaa tuohon väliiin. Mutta toisaalta, kun katteet ovat tiiviisti vasttakkain niin eihän sinne tarvitse ilman päästäkkään. Tiedän muutaman kohten jossa näin on tehty ja ihan rak.valvonnan luvalla….

  • Olet aivan oikeassa. Nykyään tehdään paljonkin varsinkin suurempia uudiskohteita joissa aluskatteena on bitumikermi ja pelti tulee suoraan sen päälle.

 2. Harri Pakkanen | 17.6.2014 at 12.54 | Vastaa

  Timpuri kysyy? kuinkas paioviranomaiset suhtautuvat peltikatteen alle jäävästä vanhasta bitumikatteesta, koska kattorakenne tulee muistuttamaan hormistoa, ja toinen asia vakuutusyhtiö tulipalon sattuessa.

  • Jorma Kaikkonen | 23.5.2015 at 7.49 | Vastaa

   Eivät suosittele, etkä myöskään pysty tarkistamaan huovan alla olevaa laudoitusta, josko on vaikka homeessa yläkerran huoneiden vinokattojen kohdalta. Hosumalla ei tule hyvää. Ainakaan ei kannata antas yli 5 vuoden takuuta, jos ja kun altapäin tuleva kosteus kondensoituu huovan alle kastellen laudat.

  • Viranomaiset eivät kaikissa kunnissa suhtaudu myönteisesti ja asia kannattaa aina selvittää. Peltikaton tekeminen huopakaton päälle ei ole paras ratkaisu mutta paljolti käytetty eikä oikein toteutettuna mitenkään virheellinen rakennustapa.

 3. Haluaisin tarkemmin tietää tuon “pelti suoraan” bitumikermin päälle asennustavasta. Onko tämä tapa “huonompi” kuin jos bitumikermin päälle vielä asennetaan rimoitus. Kustannuksia tietysti säästyy, mutta toimiiko rakenne? Nythän meillä on laudoituksen päällä huopa ja laudoituksen alla on kylmä yläpohja. Ymmärrän miten tuuletus toimii, jos sitä varten on selvä rako rakenteiden välissä. Mutta kiinnostaisi tietää ihan tarkasti, miten tämä lauta+kermi+pelti -systeemi toimii ja miten kosteus rakenteissa kulkee. Vesikattorakennetta ei asennuksen jälkeen enää voi muuttaa, eli on parempi selvittää asia näin etukäteen perinpohjin.

  • Jos pidättäydyn faktatiedoissa niin konesaumakatteen asentaminen suoraan uuden sirotteettoman bitukermin päälle on nykyisin käytössä oleva hyväksytty rakennustapa. Bitukermi toimii pellin alla aluskatteena ja äänieristeenä. Vanhan huopakaton rimottaisin aina. Tuskin yhdessäkään tapauksessa alustan tasaisuus olisi riittävä saumatulle peltikatteelle. Rimoituksella saadaan aikaan tasainen, suora ja ristimitassaan oleva alusrakenne.

 4. Jarmo Kanerva | 16.12.2016 at 10.58 | Vastaa

  Entä tällainen: Remonttikunnossa olevassa rintamamiestalossa on pärekaton päälle asennettu huopakatto – näyttäisi olevan ehjä. Voidaanko peltikatto asentaa huopakaton päälle, tuuletuksesta huolehtien?

  • Oli mennyt roskapostiin, vastaan silti. Eli itse ainakin tuossa tilanteessa ottaisin päreet ja huovan pois. Jos nyt jostain syystä kuitenkin tekisitte tällaisen päälle peltikaton niin lähinnä pohjien teossa / oikaisussa voi olla haasteita. Ottakaa ainakin tarpeeksi pitkät ruuvit että saatte korokerimat kunnolla kiinni alusrakenteisiin päreidenkin lävitse. Myös päreiden alapuolisten rakenteiden kunnosta on syytä varmistua…

 5. urakoitsija | 18.2.2017 at 10.32 | Vastaa

  Peltikatto huopakaton päälle on TÄYSIN normaali ja hyväksyttävä tapa tehdä kattoremontti. Vanha hyväkuntoinen huopa peltikaton alla on vain hyvä ääneneriste ja aluskate. Sehän on idioottivarma katto kun konesauman alla on vielä toinen täysin vedenpitävä kate. Tietysti pitää muistaa tuuletusvälin jättäminen mutta se onhelppoa. Ja ainahan kattopohjaa on syytä vähän oikaista ja se käy kätevästi juuri niillä korokerimoilla.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*