Kysy rakennusmestarilta

Avataanpa tällainen uusi osio. Jotenkin uskon että monilla olisi kysymyksiä rakennusalan ammattilaiselle, liittyen esimerkiksi kattoremonttiin, luvitukseen, ja kaikkeen rakentamiseen ja remontointiin yleensäkin. Taustajoukossamme on useita kokeneita rakennusalan ammattilaisia, rakennusmestareita ja insinöörejä, he vastaavat mielellään kysymyksiinne. Käytä siis tilaisuus hyödyksi ja kysy ihan ilmaiseksi mitä haluat rakentamisesta tietää.

Kysymyksen voit jättää alla olevalla kommentointilomakkeella. Se julkaistaan tarkastuksen jälkeen, yleensä noin 24h sisällä. Julkaisun yhteydessä saat yleensä myös heti vastauksen kysymykseesi. Jos asia vaatii lisäselvityksiä ja vie pidemmän aikaa kerromme siitäkin. Käyttämällä oikeaa sähköpostiosoitettasi voimme tarvittaessa olla yhteydessä. Ensimmäinen kysyjä ole hyvä!

10 Comments on "Kysy rakennusmestarilta"

 1. Savolaenen | 5.11.2017 at 18.59 | Vastaa

  Moi. Omakotitalossamme on käsittäkseni ns. valesokkeli. Mitä se tarkoittaa ja onko se suurikin riski? Voiko sille tehdä jotain?

  • erikoismestari | 5.11.2017 at 19.55 | Vastaa

   Moro. Valesokkeli on nimensä mukainen. Ulkoa katsottuna talossa on maasta selvästi kohoava sokkeli, mutta sisäpuolella lattia on käytännössä ulkopuolisen maanpinnan tasalla. Eli jos taloonne ulko-ovella ei ole minkäänlaista porrasta / korotusta on kyseessä valesokkeli rakenne.
   Valitettavasti on todettava että kyseinen rakenne on hyvin yleinen kosteusongelmien aiheuttaja. Ei pidä kuitenkaan huolestua ja automaattisesti olettaa teilläkin olevan hometalo tms. Kaikki voi olla aivan kunnossa, varsinkin jos mitään ongelmia ei ole havaittu. Kaikissa taloissa, mutta varsinkin valesokkelillisissa, on tärkeää huolehtia rakennuksen ympäristön kuivatuksesta. Johtakaa sadevedet kauaksi ja pitäkää salaojitus kunnossa. Jos kuivatusjärjestelmä epäilyttää ei ole liioiteltua kaivaa talon reunustaa auki ja hoitaa salaojitus ja maakerrokset kuntoon. Tässä tarvitaan jo hieman asiantuntemusta, samoin kuin mahdollisessa sokkelin / perusmuurin / anturan vesieristyksessä. Eli lyhyesti ei syytä huoleen mutta kyseessä ns. riskirakenne joka kannattaa tiedostaa. Tässä vielä linkki rakennustieto.fi verkkosivuille josta löytyy asiallista lisätietoa.

 2. Tervehdys! Väliseinäartikkelisi oli hyvin mielenkiintoinen. Aiheeseen liittyen: asun vanhassa 20-luvulla rakennetussa puutalossa, jonka piirustuksista ei selviä erään seinän kantavuus. Osa noista mainitsemistasi kantavan seinän kriteereistä täyttyy, osa ei. Miten selvitän tai selvitytän onko seinä kantava vai ei, entä onko seinän rakennetta mahdollista luodata ilman että kipsilevyä irroittaa/hajoittaa?

  • erikoismestari | 29.1.2018 at 18.08 | Vastaa

   Pahoittelen myöhäistä vastausta. Viestisi oli kadonnut roskaviestien joukkoon… vaikka ei toki sitä ollut. Seinän kantavuuden varmaan selvittämiseen suosittelen alan ammattilaisen kylään kutsumista. Näin netin välityksellä kaikki on enemmän tai vähemmän arvailua. Sen sijaan jälkimmäiseen kysymykseen on helpompi vastata, kyllä on mahdollista. Konevuokraamosta voit käydä vuokraamassa rakenneilmaisimen joka oikein käytettynä näyttää esimerkiksi seinän koolaukset ja muut ei metalliset rakenteet (tämä siis erona pelkkään putkien / kaapeleiden “haistelijaan”). Rakenneilmaisimia on myös myytävänä hyvin edullisestikin, mutta vuokratusta hyvästä on lienee enemmän hyötyä kuin ostetusta huonosta.

 3. Lumenpudottaja | 17.3.2018 at 14.12 | Vastaa

  Hei! Lapion lunta konesaumatulta katolta ja tein vahingossa muutamia pieniä naarmuja pintaan. Tuleeko nämä maalata vai huolestuinko turhaan? Ja miten tiedän onko katto sinkitty ja millä sitten käsitelty? punainen pintakäsittely siinä on.

  • erikoismestari | 7.4.2018 at 9.47 | Vastaa

   Kyllä siellä pintamaalin alla on sinkitys lähes 100%. En tiedä milä lapiolla ja voimalla olet kattoa käsitellyt, mutta todennäköisesti olet naarmuttanut vain pintaa ja sinkitys ehjä. Kannattaa kuitenkin keväällä putsata naarmut ja sivellä ne korjausmaalila jota saa rautakaupoista. Ei paniikkia!

 4. Höyrynsulussa reikiä | 12.4.2018 at 17.16 | Vastaa

  Kiitos todella hyvistä sivuista!

  Sellainen askarruttaa todella paljon itseäni, että kun minulla on 2000-luvun alun talo, jossa on koneellinen LTO ja yläpohjassa kivi-puhallusvillaa n. 40 cm, mutta höyrynsulku on asennettu hieman huonosti.
  Saumoja ei ole teipattu ja seinä-yläpohjan höyrynsulku-liitokset on tehty monessa kohtaa huonosti ilman limitystä. Höyrynsuluttumia rakoja löytyykin varsin paljon pitkin yläpohjaa. Korjaaminen on vaikeaa.

  Tuuletus yläpohjassa on hyvä, mutta voivatko nämä kohdat aiheuttaa oikeita ongelmia jatkossa, vaikka ilmastointi onkin alipaineinen? Hometta en ole löytänyt, vaikka ei ole uusi talo.

  Eli onkohan höyrynsulun rei-istä oikeasti niin paljon haittaa uudehkossa talossa, vaikka nykyrakentamisessa niitä tosissaan painotetaan?

  • erikoismestari | 13.4.2018 at 20.02 | Vastaa

   Kiitos palautteesta!
   Ensinnäkin ei sen vuotavan höyrynsulun takia kannata yöuniaan menettää. Tiedät aivan oikein että talon ilmanvaihdon kuuluu olla säädetty hieman alipaineiseksi, hyvä. Ensimmäinen ongelma tuleekin sitten ilmastoinnin säädössä, jos talo vuotaa valtoimenaan. Tai toki iv saadaan säädettyä alipaineiseksi, ei siinä mitään. Poistettavan ilman tilalle vain tulee korvausilmaa paljon muualtakin kuin LTO:n kautta tuloilmaventtiileistä. Tämä tarkoittaa huonompaa energiatehokkuutta ja huonompaa sisäilmaakin. Korvausilma kun ei tulekaan pelkkiä iv-kanavia ja suodattimien läpi, vaan hallitsemattomasti rakenteiden läpi. Ja jokainen ymmärtää ettei se paras ilma sieltä villojen läpi tule, varsinkin jos sinne on se homepeikko iskenyt.
   Ja nyt kun ulkoa tulee rakenteen läpi kylmää ilmaa, voi kastepiste syntyä sinne rakenteen sisään. Tämä tarkoittaa että rakenteeseen tiivistyy kosteutta, siis ihan vettä, ja se ei tietenkään johda mihinkään hyvään.
   Lyhyesti huono höyrynsulku huonontaa asumismukavuutta, hukkaa energiaa, vaikeuttaa ilmanvaihdon hallintaa / säätöä ja pahimmillaan aiheuttaa kosteusvaurioita ja hometta.
   Mutta kuten alussa totesin, ei paniikkia. Omassa 80-luvun lopun talossani höyrynsulkumuovi on heitelty paikoilleen hyvin huolettomasti, mitä olen remontoidessa havainnut. Nukun silti yöni ihan hyvin. Remontoidessa olen sopivissa tilanteissa pursottanut uretaanivaahtoa lattian ja katon rajoihin. Vaikutuksen huomaa kyllä hyvin kun puhallus katon rajasta siltä kohtaa lakkaa (meillä pelkkä koneellinen poisto).

 5. Matti Laukka | 14.4.2018 at 19.59 | Vastaa

  Vanha katto umpilaudoitus+huopakate. Uusittu 80-luvulla pistämällä päälle vaakalaudat ja profiilipeltikate. Voiko asentaa konesaumakatteen suoraan umpilautapohjaisen huopakatteen päälle, jos pistää väliin vielä kermin, ettei huopakatto hierrä konesaumapeltien pohjia? Siis konesaumakatteen alla ei tuuletusväliä ollenkaan. Näin on hyväksytty Kattoliiton Toimivat Katot 2013:kin mutta itseä vähän epäilyttää. Toki ullakko umpilaudoituksen alla hyvin tuulettuva ja harjalle asennettaisiin vielä alipainetuuletintötteröitä useita tehostamaan vielä ullakon ilmanvaihtoa.

  • erikoismestari | 15.4.2018 at 9.27 | Vastaa

   Moi. Kuten kattoliittokin toteaa niin periaatteessa voi. Rakenne tunnetaan myös RT-kortistossa. Umpilaudoituksen ja peltikatteen väliin asennetaan pintasirotteeton, polyesterirunkoinen, vähintään KK2-luokan aluskate. En näe syytä miksei tätä aluskatetta voisi asentaa myös vanhan bitumikatteen päälle JOS vanha kate on ehdottoman tasainen ja kunnolla kiinni alustassaan. Muussa tapauksessa, ja lähtökohtaisesti muutenkin, on suositeltavaa purkaa vanha kermi pois. Jos katto puretaan umpilaudoitukseen saakka, voidaankin taas miettiä kannattaako siihen enää laittaa uutta aluskermiä, vai toteutetaanko katto tuulettuvana ns. tavallisella aluskatteella. Oikeita vaihtoehtoja on yleensä enemmän kuin yksi, on vain valittava itselleen ja kohteeseen sopivin. Rakentaessa ja remontoidessa on aina muistettava, että kahden oikean rakennustavan yhdistelmästä ei synny kolmatta hyvää rakennetta, vaan todennäköisesti täysin toimimaton ja surkea viritys.
   EDIT: Ajattelit asiaa enemmän ullakon tuuletuksen kannalta. Uskon että siitä ei tule ongelmaa kun kerran olet asian jo noin hyvin tiedostanut ja suunnitellut. Moni ei tuulettumisen tärkeyttä tajua. Usein riittää että tuuletus toimii räystäiltä ja päädyistä. Jos kuitenkin haluat sekä vyön että henkselit, niin laita ihmeessä vielä pari tuuletuskartiota harjalle. Mukavaa kevättä!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Laskutoimituksella varmistetaan että olet ihminen. * Tarkistusnumero on vanhentunut. Lataa uudelleen viereisistä nuolista.