Lumiesteet ja hoitosillat

Kattoturvatuotteet

Kattoturvatuotteilla tarkoitetaan yleisesti tikkaita ja kattosiltoja sekä lumiesteitä. Kattosillat ja tikkaat ovat pakollisia, jos katolla on huoltoa vaativia kohteita. Yleensä tällainen huoltokohde on savupiippu jolle nuohoojan on vuosittain päästävä turvallisesti suorittamaan työnsä. Käytännössä siis lähes jokaisessa talossa on oltava vähintäänkin seinätikkaat sekä lapetikkaat tai kattosilta piipulle, riippuen seinätikkaiden sijoituksesta.
Kattoturvatuotteiden tilauspaikka

Lumiesteet

HUOM! Lumiesteet ovat näköjään 30% alennuksessa täällä täällä! (15.2.2017)
Lumiesteet tulee Suomen Rakentamismääräyskokoelman mukaan asentaa tiili- ja peltikatoille vähintään kulkuteiden yms. kohdille. Myös talviset oleskelualueet tulee suojata putoavalta lumelta ja jäältä. Kun lumieste asennetaan vain oviaukkojen kohdalle (kuten yleensä), tulee muista että lumisteeseen kohdistuu tällöin aivan erityinen rasitus. Talven aikana katon lumimassaan muodostuu usein yhtenäisiä jääkerroksia. Kun esteettömältä osalta lumimassa lähtee keväällä hirveällä voimalla vyörymään alas, on oven päällä oleva lumiesteen pätkä erittäin suuressa vaarassa lähteä tämän lumimassan mukaan.
Eri tyyppisille katoille on omanlaisensa lumiesteet, joiden kiinnitystavat eroavat toisistaan. Lumieste valmistajia on muutamia, mutta lumiesteen kiinnitys tapahtuu aina melko samalla tavalla, vain esteen ulkonäöt eroavat toisistaan.Lumiesteen asennus rivipeltikatolle (konesauma tai jäljitelmä esim.Classic)

Ehdottomasti helpointa lumieste on asentaa konesaumakatolle tai sen jäljitelmälle, esim. Ruukin Classicille. Asentaminen onnistuu omatoimisesti suurimmalta osalta meistä.
Lumieste kiinnittyy katon saumoihin eikä kattoon tarvitse tehdä reikiä. Lumiestevalmistajien sivuilta löytyy hyvät ohjeet heidän esteensä asennukseen, mutta annan kuitenkin ohjeita yleisimmän lumiestemallin asentamiseen.
Tyypillinen lumiesteen kiinnike koostuu kahdesta kappaleesta. Toinen on isompi peltilevy jossa on reiät lumiesteputkille. Toinen on noin 30mm korkea saumarauta jonka toisella sivulla on pienet väkäset / kynnet. Saumarauta kiinnitetään löysästi lumiestekiinnikkeeseen neljällä pultilla ja mutterilla niin että väkäset ovat alas ja kiinnikkeeseen päin. Kun osat on yhdistetty toisiinsa voidaan kiinnikkeet asentaa katolle niin että saumarauta tulee aina katon sauman puolelle. Ymmärrätte ja näette kyllä asentaessa miten kynnet asettuvat järkevästi sauman alle/taakse.
Asentakaa kaikki kiinnikkeet. Jos harjalta räystäälle on alle 6 metriä ja katto on jyrkkyydeltään “käveltävä”, joka toiseen saumaan riittää.
Kiristä tässä vaiheessa vain sormilla sen verran ettei kiinnike liu alas itsestään! Kun kaikki lumiesteen kiinnikkeet on laitettu paikoilleen saumoihin voit työntää lumiesteputket niille tarkoitettujen reikien läpi. Putket lukittuvat mukavasti paikoilleen kun kiristät ensin keskimmäiset kiinnikkeet paikoilleen, ja sitten työnnät reunimmaisia hieman ylöspäin samalla kun kiristät ne. Putket jäävät hiukan jännitykseen eivätkä voi liukua pois rei’istään.

Lumiesteen asentaminen tiilikatolle

Myös tiilikatolle tulee asentaa lumiesteet vähintään kulkuteiden kohdille. Tiilikaton lumieste asennetaan erityiseen apuruoteeseen. Katon rakennusvaiheessa apuruode on helppo huomioida mutta lumiestettä jälkikäteen asennettaessa joutuu tiiliä jonkun verran purkamaan pois lumiesteen yläpuoliselta riviltä.Kattosillat – Hoitosillat | Määräykset, asentaminen ja ostopaikat

Rakkaalla lapsellahan on monta nimeä. Sanoipa sitä miksi tahansa on kyseessä kulkutie tikkailta savupiipulle ja/tai muille katon huoltokohteille. Kattosilta tarvitaan katolle lähes aina (ei tietenkään tasakatolle). Pelti ja tiilikatoille kattosilta asennetaan nuohojaan turvallisuuden vuoksi, huopakatolla myös katto itsessään kaipaa suojelua. Oikeastaan ainoa tapa välttyä asentamasta hoitosiltaa on asentaa talotikkaat seinustalle savupiipun kylkilinjalle niin että nuohooja pääsee piipulle suoraan.
Helpointa kattosilta on asentaa huopakatolle. Kiinnikkeet vain ruuvataan tukevilla (täkki)ruuveilla kattoon kiinni. Kiinnikkeen ja katon väliin laitetaan solukuminen tiivistenauha ja huolellinen voi halutessaan tölvätä vielä liimamassaa joka väliin.
Tiilikatolle ja rivipeltikatolle kattosilta asennetaan hyvinkin pitkälti samalla tavoin kuin lumiesteet.
Ja niinkuin aiemminkin olen todennut, myös nämä saa helposti ja edullisesti tilattua netistä.

1 Comment on "Lumiesteet ja hoitosillat"

  1. Terve vaan. Olisi tarkoitus asentaa valokatteen kohdalle lumiesteet 49v ikäiseen konesauma kattoon . Kysymys kuuluu vahingoittaako väkäset / kynnet vanhaa peltiä puristaessaan niin että tulisi vuodon vaaraa?
    Katto on huoltomaalattu 2013.
    -Jalmari

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Laskutoimituksella varmistetaan että olet ihminen. * Tarkistusnumero on vanhentunut. Lataa uudelleen viereisistä nuolista.