Väliseinät

väliseinä purkaminen

Väliseinät ovat aihe josta tulee jatkuvasti kysymyksiä omatoimisilta rakentajilta ja ennenkaikkea remontoijilta. Kyseessä onkin yllättävän tärkeä aihe, sillä väliseinät ovat ehkä merkittävimpiä rakenteita joihin remonttimiehet ja naiset vielä itsenäisesti puuttuvat. Ulkoseinien purkamiset tai siirrot jätetään jo ammattilaisille. Tämä on myös hieman pelottavaa, sillä väliseiniinkin liittyy paljon rakenneteknisiä ominaisuuksia jotka tulisi edes auttavasti ymmärtää ennen töihin ryhtymistä. Ensimmäisenä kaikille tulee mieleen väliseinän purkaminen mutta myös uuden väliseinän rakentamisessa on joitain juttuja.

Rakennusala on täynnänsä erikoisratkaisuja ja poikkeuksien poikkeuksia, mutta koetan nyt seuraavassa artikkelissa ruotia väliseinärakenteita yleisellä tasolla.Väliseinien rakennetekninen tarkoitus

Väliseinien näkyvin tarkoitus on tietenkin toimia tilanjakana, erottaa talon eri tilat ja huoneet toisistaan. Seinillä on myös muita paljon tärkeämpiä tarkoituksia ja ominaisuuksia jotka tulee ymmärtää ja huomioida ennen kuin aloittaa suuremmat muutostyöt.

Kosteustekniset ominaisuudet

kylpyhuone suihku seinäKosteiden tilojen väliseinät poikkeavat rakenteeltaan monin tavoin muista kevyistä väliseinistä. Seinät erottavat kosteusoloiltaan hyvin erilaisia tiloja, ja se vaatii omat erikoisratkaisunsa. Kosteantilan väliseinä ei synny pelkästään sutimalla normaalin väliseinän päälle kosteuseriste, vaan koko seinän rakenne on tarkkaan harkittu kokonaisuus. Usein kosteiden tilojen seinät ovat kivirakenteisia, tällöin kasvaa myös mahdollisuus siihen että seinä on kantava. Palataan kantaviin rakenteisiin seuraavissa luvuissa.

Esimerkkejä seinistä joista jokaisella on oma poikkeava ja tarkkaan suunniteltu rakenteensa ovat pesuhuone-kuivatila väliseinä, sauna-pesuhuone väliseinä ja sauna-kylmätila väliseinä. Näiden seinien purkaminen, siirtäminen ja rakentaminen vaatii käytännössä aina rakennusluvan tai vähintäänkin pätevän henkilön laatimat suunnitelmat työstä. Myöskään uusia aukkoja ei pidä mennä avaamaan ilman ammattilaisen apua. Kaikissa kosteiden tilojen rakennus- ja muutostöissä on aina mahdollisuus munata perusteellisesti.

Palotekniset ominaisuudet

Käytännössä jokainen väliseinä toimii paloa rajoittavana ja hidastavana, vaikka niitä ei tätä varten olekaan suunniteltu tai rakennettu. Useimmissa taloissa on myös seiniä joille on erikseen asetettu paloteknisiä vaatimuksia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi teknisten tilojen ja autotallin asuintiloihin rajoittuvat seinät sekä tietenkin huoneistoja erottavat seinät. Niin ja kaikki kantavat seinät tietenkin, joihin palataan myöhemmin. Piirustuksista voit löytää paloluokiteltujen seinien kohdalta kirjamien R, E, I tai jonkin näiden yhdistelmän, yleensä REI tai EI. Perässä on vielä numero joka ilmoittaa aikaa minuutteina esim. 60. Näitä seiniä et luonnollisestakaan voi purkaa pois. Oven rakentaminen / siirtäminen on mahdollista mutta vaatii taas ammattilaisen apua.

Äänen eristävyys

Tämä ominaisuus koskettaa lähes jokaista asunnon väliseinää. Kahdesta edellisestä poiketen tämän ominaisuuden pilaamisella ei aiheuteta vakavaa vaaraa asunnolle tai siellä oleskeleville. Sen sijaan arjen asumismukavuuteen merkitystä on sitäkin enemmän. Yllättävän pienet ilmaraot seinän ylä/alareunassa tai läpivienneissä saavat äänieristyksen katoamaan lähes täysin. Jos siis rakennat uutta väliseinää ole tarkkana. Ääniteknisten syiden takia väliseinissäkin on muuten eristysvilla, tätä moni maallikko ei edes tiedä.

Kantavat väliseinät

talon seinä purettu poisNyt päästään asiaan. Kantavuus tai kantamattomuus on yksi tärkeä väliseiniä erottava ominaisuus lisää. Ja juuri tämä aiheuttaa eniten kysymyksiä ja harmaita hiuksia remonttia tekeville tee-se-itse rakentajille. Tai ainakin pitäisi aiheuttaa, sen verran tärkeästä asiasta on kysymys. Kantavaa väliseinää ei noin vaan saa mennä purkamaan, mutta myöskään uudesta väliseinästä ei pidä tehdä kantavaa…

Mistä tietää onko väliseinä kantava seinä?

Kuten olen todennut on rakennusala täynnä poikkeuksia ja erikoisratkaisuja, eikä kantavan seinän tunnistamiseen voi antaa mitään 100% varmaa kotikonstia. Hyvin varma voit olla jos piirustuksissa jonkin seinän yksinkertaisesti lukee kantava väliseinä. Tai yleensähän pohjapiirroksessa seinät on merkitty esim. VS1, VS2 jne. Muiden piirustusten joukosta voit sitten löytää detaljikuvat näille eri  väliseinille. Hyvällä (tai huonolla) tuurilla jokin seinätyyppi on nimetty esim. VS2-kantava väliseinä. Jos et pääse näin helpolla on seuraavassa vinkkejä joiden avulla voit yrittää tunnistaa kantavan seinän. Kyseessä on silloin kuitenkin lähinnä valistunut arvaus.

 • Ensinnäkin yksikerroksissa pientalossa ei välttämättä ole yhtäkään kantavaa väliseinää, ainoastaan ulkoseinät kantavat.
 • Kantava väliseinä on yleensä suht keskellä rakennusta ja poikittain kattotuoleihin nähden tai palkistoon nähden. Käytä maalaisjärkeä, mieti voisiko seinällä olla merkitystä rakenteen kannalta ja miten se toimisi?
 • Kivirakenteinen seinä on todennäköisemmin kantava. Se kestää hyvin kuormaa ja on palonkestävä. Mutta seinä voi olla kiviainesta myös muistakin syistä…
 • Muita paksumpi väliseinä voi hyvin olla kantava. Jos kevyen väliseinän rakenne on 75mm runko ja 2 x 13mm kipsilevy tulee sille paksuutta noin 100mm. Kantavassa seinässä runko on todennäköisesti 2×4″ eli 100mm, jolloin levytetyn seinän kokonaispaksuus on noin 125mm.
 • Irroita kattolista. Jos väliseinän ja kattorakenteiden välissä on selvä ilmarako (villaa) ei seinä luultavastikaan ole kantava. Kantamatonkin väliseinä voi tosin varsinkin talven lumikuorman aikaan muuttua kantavaksi jos se on toteutettu väärin -> liian tiukasti kattorakenteisiin kiinni.
 • Tutki perustuspiirustuksia. Kantavien seinien alla on yleensä oma antura. Kevyet kantamattomat seinät taas on tehty pelkän laatan / alapohjan päälle. (Ja tästäkin syystä niitä ei pidä tehdä kantaviksi väärillä rakenneratkaisuilla).
 • Jos seinän runko on näkyvissä niin “hälytyskellot” voisivat soida jos: runkotolpat on tuplattu tai erityisen tiheässä, yläsidepuu on tuplattu tai syrjällään eikä lappeellaan.
 • Kaksinkertainen kipsilevytys. Miksi? Palomääräysten takia, seinä on ehkä kantava…Mitä tulee huomioida jos aikoo purkaa väliseinän?

 • Ensinnäkin tietysti onko seinä osa kantavia rakenteita?
 • Onko seinällä tarkoitusta paloteknisessä mielessä?
 • Seinän sisällä kulkevat sähköjohdot ja vesiputket.
 • Onko seinällä merkitystä äänen kulkuun rakennuksessa?
 • Erottaako seinä kosteudeltaan erilaisia tiloja?
 • Esteettinen puoli, seinän kohdalle jää lattiaan ja kattoon enemmän tai vähemmän näkyvät jäljet. Esim. puuttuva kaistale parkettia.

Entä jos aikoo rakentaa uuden väliseinän?

Väliseinästä ei saa tehdä kantavaa. Seinän yläreuna tulee jättää irti kattorakenteista. Kesäaikaan rakoa saisi olla ainakin 10mm. Tue seinä ennen naulausta pystyyn katon ja yläohjauspuun välisillä puukiiloilla. Naulaa seinä kattorakenteiisin. Poista kiilat ja villoita väli huolellisesti umpeen. Muista jättää myö levytys irti katosta, rako peittyy listoilla.

Jos uusi seinä tulee kosteisiin tiloihin varmista että tiedät mitä teet. Kuten todettua pelkkä vedeneriste ei riitä vaan koko seinän rakenne on toteutettava tietyllä tavalla, riippuen millaisia tiloja sillä rajataan.

Be the first to comment on "Väliseinät"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Laskutoimituksella varmistetaan että olet ihminen. * Tarkistusnumero on vanhentunut. Lataa uudelleen viereisistä nuolista.