Yläpohjan tarkistuskäynti

Nyt kun pakkanen huitelee -30 asteessa tuli mieleeni muistuttaa jokaista omakotitalo (ja miksi ei rivi/paritalo) asujaa vilkaisemaan yläpohjaansa. Siis jos on sellainen ja sinne pääsee, sellainen kylmä ullakko jossa on eristeet näkyvissä.

Toimiiko yläpohjan tuuletus?

Ensinnäkin toivon ettei tarkistusluukun avaaminen ole ensimmäinen kertasi, eikä ainakaan viimeinen, yläpohjaan olisi syytä vilkaista ainakin kerran vuoteen. Katsele että kaikki on yleisesti ok, ettei esimerkiksi näy ruodelaudoituksessa tummentumia jotka voivat kieli katon vuotamisesta ja/tai hunosta ilmanvaihdosta. Katso erityisesti läpivientien ympärykset.
Jos aluskate / vesikate / ruoteet ovat kovin kosteat tai jäiset on yläpohjan tuuletuksessa mätää, samoin kuin ehkä höyrynsulussa ja / tai eristepaksuudessa. Tuuletus pitäisi toimia räystäiltä sekä päädyistä. Jos päätyjen rakenne on tiivis (valo ei esim. paista vastakkaisesta päädystä, tuuletusventtiilien lisääminen voi olla viisasta.
Varsinkin sivuräystäillä tuuletusraon puuttuminen on hyvin yleinen ongelma. Syitä on useita. Räystäs on voitu tehdä umpinaiseksi jo rakentamisvaiheessa nostamalla tuulensuojalevy tai ulkoverhous aivan kiinni kattopohjaan. Omatoiminen remontoija on myös myöhemmin voinut tukkia raot syystä tai toisesta. Joskus raoista voi kovalla tuulella tulla lunta yläpohjaan mutta oikea korjaus tähän ei ole rakojen tukkiminen!
Kolmas yleinen syy umpinaisiin räystäisiin on varsinkin jälkikäteen tehty lisälämmöneristys. Puhallus- tai levyvilla on nostettu räystäillä liian ylös, kiinni vesikaton aluslaudoitukseen. Myös ennen villan puhaltamista väärin asennettu tuulenohjain voi estää tuuletuksen.
Tilanne voi olla myös päinvastainen mutta ei paljoa parempi, villan puhaltaja on ollut varovainen / huolimaton ja räystäillä villaa ei ole puoliakaan siitä mitä muualla katossa. Alla olevassa kuvassa on onnistuttu molemmissa, tuuletus toimii ja villaa on tasaisesti.

Yksi kuva kertoo jo paljon. Aluslaudoituksessa ei näy hometäpliä. Puhallusvillaa on tasaisesti räystäälle saakka. Tuuletusrakoa räystäällä ei ole tukittu. Raosta ei ole tullut lunta sisään.

Myös päädyn kautta vaihtuu yläpohjan ilma hyvin, kuten valon kajosta näkyy. Savuhormin ulkopinta on moitteettomassa kunnossa ja kattoristikoiden väliin on tehty asianmukainen kulkusilta kahdesta laudasta. Pystysauvojen nurjahdustuenta vaikuttaa puutteelliselta / virheelliseltä, mutta todennäköisesti on ihan ok. Asian voi tarkistaa ristikoiden tuentasunnitelmasta joka pitäisi löytyä rakennuspiirustusten joukosta.

Hiirille ja muilla jyrsjöille on hyvä jättää yläpohjaan syötävää. Hyvin on maistunut. Muistoksi kavereista on jäänyt kasa papapoita eväslaatikon viereen.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Yläpohjan eristys. Paljonko villaa on riittävästi?

Sitten yläpohjan eristys. Jos se on puhallusvillaa mittaa eristekerroksen paksuus vaikka puukepillä. Jos taas eristeenä on levyvilla, selvitä kerrospaksuus nostelemalla villoja niin että näet höyrynsulkuun saakka. Eristepaksuuden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota villojen asennukseen. Onko eristekerros yhtenäinen ja tiiviin näköinen vai onko levyt heitelty miten sattuu ja niiden välissä on suuria rakoja?

Jos eristys on tehty levyvillalla ja talolla on jo ikää, voin melkein vannoa että eristekerros on vaatimattomat 20-25cm, joka varsinkin huolimattomaan levytykseen yhdistettynä tuhlaa suuren osan lämmitysenergiastasi harakoille. Puhallusvillalla tilanne on usein positiivisempi, mutta mittaa se ihmeessä, useammasta kohtaa. Jos paksuus on edes lähelle 40cm kaikki on ok.

Jos eristys vaikuttaa huonolta / ohuelta suosittelen ehdottamasti etsimään paikkakunnalla ekovillaa / selluvillaa puhaltavan yrityksen ja kysymään tarjousta. Puhallusvillaa, asennettuna tai puhallettuna saa nykytyyliin ihan netistä, katso valikoima. Esimerkiksi Isoverin Insulsafe villa on nyt 36,70 e / m3 PUHALLETTUNA. Pikaisesti laskettuna kyseessä on sijoitus joka IHAN OIKEASTI maksaa itsensä takaisin, jopa ihan parissa talvessa. Ei vuosituhannessa niinkuin jotkin ikkunaremontit (anteeksi nyt vaan). Voin kirjoittaa yläpohjan lisälämmöneristämisestä ihan oman artikkelinsa joskus.

Nyt halusin tosiaan vain innostaa kaikkia tekemään vintille tarkastuskäynti, vaikka heti pakkasten lauhduttua. Ja jos tikkaita ei löydy tai sinulla on muita tekosyitä, niin katso kattoasi edes ulkopäin. Pientaloalueella on helppo verrata sitä naapurien kattoihin. Jos oma kattosi on esimerkiksi lumeton kun muilla sitä on kauttaaltaan pari senttiä, tai jos räystääsi ovat jäisemmät tai ainoana roikkuvat jääpuikkoja, voit olla varma ettei kaikki ole ihan kunnossa. Mutta ei ole syytä vaipua murheeseen ja synkkyyteen! Kaikki tulee kyllä kuntoon oikeilla ohjeilla ja toimenpiteillä!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Laskutoimituksella varmistetaan että olet ihminen. * Tarkistusnumero on vanhentunut. Lataa uudelleen viereisistä nuolista.